Energie-efficiency en financiele berekeningen

Werken met kengetallen

Hoe krijg je snel inzicht of een besparingsmaatregel rendabel is (of niet).  Daarvoor zijn kengetallen zeer geschikt. We leren kengetallen te traceren en toe te passen. Door diverse oefeningen (dus rekenmachine mee) wordt het geleerde eigen gemaakt.

Bepalen financiële besparing

Om de financiële besparing, bij een specifiek bedrijf, te kunnen bepalen is het noodzakelijk dat precies bepaald is wat de energiekosten zijn. Helaas blijkt dat veel ondernemers niet precies weten hoe hun energierekening is opgebouwd. Hierdoor worden, bij het bepalen van de hoogte van de besparing, vaak fouten gemaakt.  Elk energiebedrijf heeft een eigen opbouw van de energierekening. U krijgt een uitleg hoe een energierekening is opgebouwd en welke kostenposten van belang zijn. Met behulp van echte energierekeningen (u mag er zelf ook meenemen) wordt de energierekening geanalyseerd.

Subsidie en fiscale voordelen

Op welke wijze moet, bij het bepalen van de terugverdientijd, rekening gehouden worden met subsidies en/of fiscale voordelen? Welke mogelijkheden zijn er? Hoe moet er mee gerekend worden?

Terugverdientijd bepalen

De Nederlandse overheid (het bevoegde gezag) heeft de mogelijkheid van bedrijven te eisen dat zij alle energiebesparende maatregelen uitvoeren die een terugverdientijd hebben die korter dan 5 jaar zijn. Maar hoe bepaal je nu die terugverdientijd? Moet je rekening houden met administratieve zaken als ‘afschrijvingstermijn’, en als men geld moet lenen? Hoe bepaal je de kosten voor de maatregel? Na het volgen van deze cursus kunt u energiebesparingsmogelijkheden doorrekenen.


Hoe moet je rekening houden met stijgende energiekosten? op welke wijze kan dat meegenomen worden bij een berekening? Wat is NCW (Netto Contante waarde)? Hoe moet deze berekend worden? Welke randvoorwaarden stelt de wetgever aan deze berekening?

 

 

 

 

Energiemonitoring:
meten is weten

Een goed inzicht in het energiegebruik is essentieel om het verbruik te kunnen verlagen. Maar hoeveel tijd mag dat kosten? Waar moet ik op letten? Hoe kan ik beoordelen “is het goed, of is het onnodig hoog?” Hoe kan een energiemonitoringsysteem mij helpen om zowel tijd als energie te besparen?


Welke meetpunten moeten er worden gemonitord? Een belangrijk deel van het energieverbruik dient voor klimatisering ten behoeve van het comfort van medewerkers, bewoners en/of bezoekers. Monitoring van het binnenklimaat kan dan ook zinvol zijn: zijn klimaatklachten gegrond of ongegrond? Wordt de klimaatinstallatie niet onnodig vroeg / tot onnodig laat ingeschakeld?


Meijer Energie- & Milieumanagement heeft meer dan 25 jaar ervaring met energiemonitoring. Zowel bij kleine bedrijven als bij grote multi-site organisaties. Vanuit de dagelijkse praktijk worden de do’s en don’ts getoond.


Ook zijn mobiele dataloggers beschikbaar voor een tijdelijke meting aan klimaatinstallatie, of voor meting van de luchtkwaliteit in het gebouw: wordt er voldoende geventileerd (is het CO2-gehalte acceptabel) ? Wordt er niet onnodig geventileerd (is de luchtvochtigheid ’s winters niet ongewenst laag) ? Worden koudeklachten veroorzaakt door de luchttemperatuur, of spelen andere aspecten een rol?


En wat is de relatie tussen het energieverbruik en het weer? Met behulp van o.a. uurlijkse weergegevens van diverse meteostations en de gebouwgegevens kan nauwkeurig het verwachte energieverbruik berekend worden. Bij een grote overschrijding t.o.v. het streefverbruik krijgt de gebouwbeheerder onmiddellijk een waarschuwingsmail met daarop mogelijke oorzaken van de overschrijding.

Gezond, comfortabel en energie zuinig

Tijdens deze tweedaagse cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Vocht (o.a. Bronnen, Dauwpunt, Schimmel en mijten, Meting, Oplossingen).
  • Geluid (o.a. Wijze van rekenen en meten, dB(A), Installatiegeluid, Wetgeving (eisen), Hemelwaterafvoer, Omgevingsgeluid, Geluid van buren).
  • Temperatuur (o.a. Thermisch comfort, Warmteverdeling in panden, Wettelijke eisen, Oververhitting, koeling zonder koelmachine).
  • Licht (o.a. Daglicht, Daglichtgeleiding, Daglicht meting, Beoordeling daglichttoetreding, Invloed van licht op de mens).
  • Luchtkwaliteit (o.a. Vervuilingsbronnen, CO en CO2 in de omgeving, Bronnen, Meting, Verbrandingsgassen, Radon gassen, Luchtverversing, Natuurlijke ventilatie, Mechanische ventilatie, Geluidsdemping, Warmteterugwinning, Ventileren/ spuien, Hybride ventilatie, Luchtstroming).

Deze cursus leert u welke zaken van belang zijn voor het beoordelen van een goed binnenmilieuprofiel (en hoe deze is te verbeteren). Met een opname in een gebouw zal het geleerde in de praktijk worden gebracht.

ISSO heeft speciaal hiervoor de ISSO 82-4 ontwikkeld. Deze wordt in deze cursus ook besproken.

Incompany Cursus 
 

Wij kunnen al onze cursussen ook bij u op locatie verzorgen. Dit geeft extra voordelen.

  • De opleiding is altijd op het moment dat u het best uitkomt.
  • U kiest de onderwerpen die het meest aansluiten op uw vakgebied.
  • U krijgt tips op maat voor uw organisatie.
  • Geen files.
  • Geen zoektochten naar parkeerplaatsen.
  • U bespaart reistijd en reiskosten.
  • Hoe meer collega’s deelnemen, hoe goedkoper per deelnemer.
  • De deelnemers kennen elkaar, wat de interactie verbetert, de ideale teambuilding!
  • Onze cursussen zijn niet gebonden aan producten of bedrijven.

 

Cursus op maat voor u
 

Energy-Academy heeft ca 80 cursussen voor u klaarliggen op verschillende niveaus.

 

Energy-Academy heeft ervaring met de meest uiteenlopende doelgroepen:

Van bewoners, tot managers en van installateurs tot ambtenaren.


Wij weten onze doelgroep met de juiste informatie en de juiste toon aan te spreken. Per doelgroep en bedrijf presenteren wij een op maat gemaakte cursus.


Energy-Academy blijft zowel bestaande, als nieuwe onderwerpen ontwikkelen: uw cursus is altijd up-to-date!

Vraag ons gerust naar uw persoonlijke mogelijkheden.

Neem voor vragen contact met ons op!