Gezond, comfortabel en energie zuinig

Tijdens deze tweedaagse cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Vocht (o.a. Bronnen, Dauwpunt, Schimmel en mijten, Meting, Oplossingen).
 • Geluid (o.a. Wijze van rekenen en meten, dB(A), Installatiegeluid, Wetgeving (eisen), Hemelwaterafvoer, Omgevingsgeluid, Geluid van buren).
 • Temperatuur (o.a. Thermisch comfort, Warmteverdeling in panden, Wettelijke eisen, Oververhitting, koeling zonder koelmachine).
 • Licht (o.a. Daglicht, Daglichtgeleiding, Daglicht meting, Beoordeling daglichttoetreding, Invloed van licht op de mens).
 • Luchtkwaliteit (o.a. Vervuilingsbronnen, CO en CO2 in de omgeving, Bronnen, Meting, Verbrandingsgassen, Radon gassen, Luchtverversing, Natuurlijke ventilatie, Mechanische ventilatie, Geluidsdemping, Warmteterugwinning, Ventileren/ spuien, Hybride ventilatie, Luchtstroming).

Deze cursus leert u welke zaken van belang zijn voor het beoordelen van een goed binnenmilieuprofiel (en hoe deze is te verbeteren). Met een opname in een gebouw zal het geleerde in de praktijk worden gebracht.

ISSO heeft speciaal hiervoor de ISSO 82-4 ontwikkeld. Deze wordt in deze cursus ook besproken.

Workshop: Energie besparen voor VvE’s

Systematisch, zonder (te) grote investeringen, veel energie besparen in uw woning(en)? Welke technische en gedragsmaatregelen zijn van belang? Hoe verkrijgen we een indicatie van de kosten en de te realiseren besparingen? Hoe ‘vertelt’ u het verder binnen uw VvE? De praktijk leert dat besparingen mogelijk zijn tot wel 30%, zonder grote investeringen. Gezamenlijk worden besparingsmogelijkheden besproken. Er wordt hierbij ook vooral ingegaan op uw eigen ideeën en voorstellen. De workshopleider (een ervaren senior energieadviseur) kan van alle technieken uitleggen waarom deze wel/niet toepasbaar is en wat de mogelijke kosten en besparingen zijn.


Op basis van deze informatie gaat u aan de slag bij uw eigen woning(en). U inventariseert de besparingsmogelijkheden en vraagt offerten bij uw eigen leveranciers aan.


Tijdens de tweede bijeenkomst worden de verzamelde offerten vergeleken en worden deze beoordeeld op hun technische inhoudelijkheid. Ook worden de kosten/ besparingen beoordeeld. Hoe kunnen de maatregelen gefinancierd worden?

ESCO, lease of gewoon een lening en wellicht uit eigen geld? Tenslotte wordt gezamenlijk de terugverdientijd bepaald.


U krijgt tips en tricks over hoe u het voorstel het beste kan voorleggen in de VvE-vergadering zodat er fors energie kan worden bespaard met verlaging van de kosten.

Verwarming bij VvE’s; gezamenlijke ketels

In het centrale ketelhuis staan een aantal ketels die warmte maken.

U leert wat u als VvE of als beheerder:

 • Kunt doen om de ketels zo energie-efficiënt mogelijk te kunnen laten afstellen.
 • Met een stookrapport kunt doen.
 • Kunt controleren op welke wijze, als er meerdere ketels zijn, deze het beste geschakeld kunnen worden.
 • Invloed heeft op de verdeling van de warmte in het gebouw.

Een betere gesprekspartner wordt met de installateur, want u leert:

 • Welke regelingen er op uw installatie aanwezig zijn.
 • Is de regeling die aanwezig is nog up-to-date?
 • Wat de belangrijkste instellingen zijn en op welke waarden deze moeten worden ingesteld.

Minder warmteverlies door aanbrengen isolatie

Deze cursus is in combinatie met de ‘basiscursus binnenklimaat’ en de cursus over ‘ramen’ reeds een jarenlange ‘topper’. Vrijwel elke maand worden deze trainingen ergens in Nederland gegeven aan heel verschillende cursisten. Zowel de doe-het-zelver als degene die ‘de vakman’ als opdrachtgever gaat aansturen, leren nuttige zaken. Er is volop tijd om eigen constructies te behandelen en gezamenlijk te bespreken.

Dagdeel 1

Wat is een Rc–waarde? wat een lambda? Hoe dik moet je isoleren om aan de wettelijke eisen te voldoen? Heeft het nut als ik op een wand wel isolatie aanbreng en op de andere (nog) niet doe? Hoe herken ik goed isolatiemateriaal? Het isoleren van muren. Welke materialen zijn er? Wat kost het? Hoe bereken ik de besparing?

 

Dagdeel 2

Het isoleren van muren (tweede deel). We gaan ‘het dak op’. Hoe isoleer ik een plat dak? Hoe voorkom ik een rottend dak? Hoe isoleer ik een schuin dak? Wat doe ik met koudebruggen? Hoe belangrijk is een koudebrug? Het isoleren van een vloer, welke materialen zijn er? Waar moeten deze aangebracht worden? Is een dampdichte laag nodig? Hoe werkt radiatorfolie achter een radiator? Hoe moet dit aangebracht worden? Al deze vragen worden op deze cursus beantwoord.

 


De ervaring leert dat alle vragen die de deelnemers hebben, tijdens de cursus behandeld kunnen worden. Er zijn altijd voldoende monsters aanwezig zodat ook geleerd kan worden hoe het materiaal eruitziet.

Ramen; zicht op comfort voor bewoners

Gewoon ‘dubbel glas’ was, als vervanger van enkel glas, al een hele verbetering. Maar dubbel glas kan nu eigenlijk naar het museum (of afvalbrengstation).


Welke ontwikkelingen zijn er? Waar moet ik op letten als ik glas bestel? Hoe kan ik voorkomen dat het te warm wordt in de woning (of in de winter te koud)? Is er speciale beglazing in de badkamer nodig? Waarom is ‘gewoon dubbel glas’ een volledig verouderde techniek? Welke technische eisen kan ik stellen? Waar moet ik nog meer op letten? Er is speciaal ‘renovatieglas’. Hoe werkt dat? Is het goed isolerend?


De ‘glastechniek’ heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Glas is best prijzig. Is het rendabel om enkel glas te vervangen? En als er al dubbel glas geplaatst is? Hoeveel kan ik besparen en wat kost het? Hoe herken ik wat voor glas ik in mijn ramen heb zitten?


Als u deze cursus gevolgd heeft weet u waar u op moet letten en laat u zich geen ‘matige beglazing’ meer verkopen, maar weet u hoe u het beste glas in uw situatie verkrijgt.

Comfort & gezonde omgeving voor bewoners

Wat zijn de belangrijkste factoren voor het behaaglijk hebben in uw woon- of werkomgeving? Hoe kunnen deze factoren beïnvloed worden? U leert dat het vaak eenvoudige dingen zijn die het comfort bepalen (maar met een klimaatinstallatie toch moeilijk te regelen). U leert verder dat, als in de winter de lucht te droog wordt, een dure bevochtiger de slechtste oplossing is. Besproken wordt hoe koude voeten en ‘tocht’ voorkomen wordt. U leert zelfs hoe u voorkomt dat u het op een heerlijke BBQ-zomeravond (te) snel koud krijgt als u buiten zit.

 

Maar soms is het ook te vochtig. Wat zijn daarvan de oorzaken en hoe zijn de gevolgen te minimaliseren? Hoe voorkom ik schimmel? Wat zijn de oorzaken van condensatie op het raam (aan de binnen– en buitenzijde van het glas)? Al deze onderwerpen worden behandeld.

 

Deze cursus geeft een goed fundament om de werking, de noodzaak van inregeling en de ontstane problemen bij isolatie, verwarming, koeling en ventilatie te kunnen begrijpen.

 

Voor het volgen van onderstaande trainingen (ook op deze site aangeboden) is de kennis en inzicht die u krijgt van deze basiscursus “behaaglijk binnenklimaat, vocht- en schimmelbestrijding” onontbeerlijk.

 • Ramen; zicht op comfort en energie
 • Minder warmteverlies door aanbrengen isolatie
 • Ventileren; de gezonde woning
 • In de hete zomer een koele woning

Incompany Cursus 
 

Wij kunnen al onze cursussen ook bij u op locatie verzorgen. Dit geeft extra voordelen.

 • De opleiding is altijd op het moment dat u het best uitkomt.
 • U kiest de onderwerpen die het meest aansluiten op uw vakgebied.
 • U krijgt tips op maat voor uw organisatie.
 • Geen files.
 • Geen zoektochten naar parkeerplaatsen.
 • U bespaart reistijd en reiskosten.
 • Hoe meer collega’s deelnemen, hoe goedkoper per deelnemer.
 • De deelnemers kennen elkaar, wat de interactie verbetert, de ideale teambuilding!
 • Onze cursussen zijn niet gebonden aan producten of bedrijven.

 

Cursus op maat voor u
 

Energy-Academy heeft ca 80 cursussen voor u klaarliggen op verschillende niveaus.

 

Energy-Academy heeft ervaring met de meest uiteenlopende doelgroepen:

Van bewoners, tot managers en van installateurs tot ambtenaren.


Wij weten onze doelgroep met de juiste informatie en de juiste toon aan te spreken. Per doelgroep en bedrijf presenteren wij een op maat gemaakte cursus.


Energy-Academy blijft zowel bestaande, als nieuwe onderwerpen ontwikkelen: uw cursus is altijd up-to-date!

Vraag ons gerust naar uw persoonlijke mogelijkheden.

Neem voor vragen contact met ons op!