Klimaatregelingen optimaliseren

Bij veel gebouwen blijkt dat de regelapparatuur van klimaatinstallaties dusdanig slecht is ingesteld dat daardoor een meerverbruik van vele tientallen procenten ontstaat.

Is de cv-installatie goed ingesteld? Wat kan er aan een koelinstallatie worden geregeld? En luchtbehandelingskasten: aan of uit, of kunnen ze meer?

Door het goed instellen van de regelapparatuur (en de juistheid van de instelling vervolgens te controleren) kan bij veel gebouwen en bedrijven heel veel energie bespaard worden. In onderzoeken van o.a. TNO wordt gesproken dat bij 60 tot 70 % van de bedrijven de instellingen van de klimaatinstallaties niet goed ingesteld zijn, waardoor er een onnodig energieverbruik is van 15 tot soms 30%. Ook Meijer Energie- & Milieumanagement maakt regelmatig mee dat er grote besparingen gerealiseerd kunnen worden.

Erkende Maatregellijsten Training

Let op! Deze cursussen geven we incompany door het hele land. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op.

Er zijn nu vernieuwde “Erkende Maatregellijsten (EML)”, die per 1 april 2019 in werking zullen treden. U kunt ze hier downloaden.

Maar hoe ga ik hier nu in de praktijk mee om?

Erkende maatregellijsten

Van elk bedrijf (‘inrichting’) wordt verwacht dat alle maatregelen zijn genomen die (door energiebesparing) een financieel rendement geven van meer dan 20%. Bij zowel bedrijven als bij gemeenten en omgevingsdiensten zijn er veel onduidelijkheden hoe de verschillende maatregelen toegepast kunnen worden.

De maatregellijsten zijn per branche opgesteld in overleg tussen de overheid, brancheverenigingen en andere belanghebbenden. De maatregelen hebben een terugverdientijd van maximaal 5 jaar. Dat komt overeen met een financieel rendement van minimaal 20%. Er zijn ook maatregelen met een veel kortere terugverdientijd en dus een financieel rendement van 50 tot 80%!

Maar hoe herken ik de aanwezigheid van de genoemde maatregelen? Wat is de werking? Heeft u behoefte aan een beter inzicht in de mogelijkheden voor energiebesparing? Wilt u meer souplesse krijgen in het herkennen en aanpakken van energieverspillende situaties?

 

Na het volgen van onze training:

  • Bent u op de hoogte van de wet- en regelgeving
  • Kunt u werken met de erkende maatregellijsten (EML)
  • Kunt u een controle bezoek goed voorbereiden, uitvoeren en afronden
  • Kunt u energieverspilling herkennen
  • Weet u waar u op moet letten bij technische installaties
  • Kunt u de checklisten van de databank Energiebesparing en Winst toepassen
  • Bent u in staat oplossingen aan te dragen om energieverspilling te voorkomen
  • Bent u een betere gesprekspartner voor ondernemers en gebouwbeheerders
  • Kunt u energieverspillende situaties vertalen naar een doelgerichte aanpak

Praktijkgericht
De afgelopen 15 jaar was een voorloper van deze lijsten te vinden bij Infomil. Deze lijsten zijn ontwikkeld door Meijer Energie- en Milieumanagement. Leer van de oorspronkelijke makers van deze lijsten, in één dag de technieken.
De docenten zijn in hun adviespraktijk nog vrijwel dagelijks bezig de energiebesparingsmogelijkheden te traceren bij bedrijven. Vanuit deze dagelijkse praktijk wordt gesproken. Ook worden actuele (anoniem gemaakte) foto’s gebruikt.
Van elke besparingsmogelijkheid worden de voor- en nadelen uitgelegd. De volgende onderdelen staan daarbij centraal:

  • Waarom er bepaalde technische of financiële randvoorwaarden zijn
  • Hoe de techniek is toe te passen en waar in het gebouw u dit aan kunt treffen
  • De energie besparing
  • De kosten voor de toepassing van die maatregel (oftewel de terugverdientijd)

 

Training-on-the-job

In een extra dagdeel kan het toepassen van de maatregelenlijsten bij een echt bedrijf geoefend worden.

 

Ervaring

De cursus is tientallen keren gegeven aan vele Omgevingsdiensten en Regionale uitvoeringsdiensten. De wettelijke mogelijkheden en onmogelijkheden zijn bij ons dus helemaal bekend.  Op verzoek kunt u bij ons een referentielijst verkrijgen.  Bel daarvoor naar 070 -315 57 15.

2-in-1 pakket: Masterclasses Woningen

De techniek in woningen wordt steeds uitgebreider. Warmtepompen, betonkernactivering, PV, luchtaanvoer via de bodem (of AWW systemen), douche WTW, etc.  Ook aan isolatie worden steeds hogere eisen gesteld. Dit pakket (bestaande uit de Masterclasses Bouwfysica en Installaties) is bestemd om de techniek te leren doorgronden, die bijdraagt aan een behaaglijk en gezond binnenklimaat, zonder hoge energiekosten.


Op dag 1 wordt de eerste trap van de Trias Energetica behandeld. Wat is de Rc-waarde en wat is een overgangsweerstand? Welke isolatiematerialen zijn er en welke voor en nadelen hebben ze? Op welke wijze kunnen ze toegepast worden in een constructie, zonder dat er condens of andere problemen ontstaan? Van welke factoren is het afhankelijk dat een bewoner zich behaaglijk voelt in zijn woning?


Op dag 2 wordt er vooral ingegaan op ‘installatietechniek’. Verwarming in de woning, mechanische ventilatie, warmtepompen, basiskennis PV (zonnecellen) en zonnecollector (thermisch), koelinstallaties, etc. etc.

Kijk bij de beide onderdelen die deze cursus vormen voor meer informatie. Als u gebruikt maakt van deze pakketaanbieding krijgt u op de beide losse cursussen een aantrekkelijke korting.

Dit pakket kost: € 725,-.

Gezond, comfortabel en energie zuinig

Tijdens deze tweedaagse cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Vocht (o.a. Bronnen, Dauwpunt, Schimmel en mijten, Meting, Oplossingen).
  • Geluid (o.a. Wijze van rekenen en meten, dB(A), Installatiegeluid, Wetgeving (eisen), Hemelwaterafvoer, Omgevingsgeluid, Geluid van buren).
  • Temperatuur (o.a. Thermisch comfort, Warmteverdeling in panden, Wettelijke eisen, Oververhitting, koeling zonder koelmachine).
  • Licht (o.a. Daglicht, Daglichtgeleiding, Daglicht meting, Beoordeling daglichttoetreding, Invloed van licht op de mens).
  • Luchtkwaliteit (o.a. Vervuilingsbronnen, CO en CO2 in de omgeving, Bronnen, Meting, Verbrandingsgassen, Radon gassen, Luchtverversing, Natuurlijke ventilatie, Mechanische ventilatie, Geluidsdemping, Warmteterugwinning, Ventileren/ spuien, Hybride ventilatie, Luchtstroming).

Deze cursus leert u welke zaken van belang zijn voor het beoordelen van een goed binnenmilieuprofiel (en hoe deze is te verbeteren). Met een opname in een gebouw zal het geleerde in de praktijk worden gebracht.

ISSO heeft speciaal hiervoor de ISSO 82-4 ontwikkeld. Deze wordt in deze cursus ook besproken.

Workshop: Energie besparen voor VvE’s

Systematisch, zonder (te) grote investeringen, veel energie besparen in uw woning(en)? Welke technische en gedragsmaatregelen zijn van belang? Hoe verkrijgen we een indicatie van de kosten en de te realiseren besparingen? Hoe ‘vertelt’ u het verder binnen uw VvE? De praktijk leert dat besparingen mogelijk zijn tot wel 30%, zonder grote investeringen. Gezamenlijk worden besparingsmogelijkheden besproken. Er wordt hierbij ook vooral ingegaan op uw eigen ideeën en voorstellen. De workshopleider (een ervaren senior energieadviseur) kan van alle technieken uitleggen waarom deze wel/niet toepasbaar is en wat de mogelijke kosten en besparingen zijn.


Op basis van deze informatie gaat u aan de slag bij uw eigen woning(en). U inventariseert de besparingsmogelijkheden en vraagt offerten bij uw eigen leveranciers aan.


Tijdens de tweede bijeenkomst worden de verzamelde offerten vergeleken en worden deze beoordeeld op hun technische inhoudelijkheid. Ook worden de kosten/ besparingen beoordeeld. Hoe kunnen de maatregelen gefinancierd worden?

ESCO, lease of gewoon een lening en wellicht uit eigen geld? Tenslotte wordt gezamenlijk de terugverdientijd bepaald.


U krijgt tips en tricks over hoe u het voorstel het beste kan voorleggen in de VvE-vergadering zodat er fors energie kan worden bespaard met verlaging van de kosten.

Verwarming bij VvE’s; elke woning een eigen ketel

Om het lekker warm te houden in een woning is er in de winter verwarming nodig. In veel woningen zijn nog gaskachels aanwezig, andere woningen hebben al vele jaren centrale verwarming. Wat zijn de verschillende type cv-ketels die nu op de markt zijn (er worden geen ‘merken’ besproken, maar vooral de verschillen in werking van de diverse soorten ketels)? Waarvoor dient een overdrukbeveiliging en waarvoor een expansievat? Wat is een open en wat een gesloten ketel? Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar moet ik op letten als een oude ketel vervangen wordt door een HR-ketel? Wat betekenen de diverse stickers en logo’s op ketels. Zijn die in uw situatie van belang?


Welke type kamerthermostaten zijn er? Wat is een optimalisatie en wat een weerafhankelijke regeling? Welke regeling past bij welke ketel? Waar moet er dan op gelet worden? Is het voordeliger een woning altijd een beetje op temperatuur te houden of kost dit (te) veel energie? Is een thermostaatkraan een goede regeling (neen‼). Moet een installatie altijd waterzijdig ingeregeld worden?


Kan een vloerverwarming een goede oplossing zijn in mijn woning? Welke typen radiatoren zijn er? Hoe kan ik mijn woning het beste verwarmen?

Verwarming bij VvE’s; gezamenlijke ketels

In het centrale ketelhuis staan een aantal ketels die warmte maken.

U leert wat u als VvE of als beheerder:

  • Kunt doen om de ketels zo energie-efficiënt mogelijk te kunnen laten afstellen.
  • Met een stookrapport kunt doen.
  • Kunt controleren op welke wijze, als er meerdere ketels zijn, deze het beste geschakeld kunnen worden.
  • Invloed heeft op de verdeling van de warmte in het gebouw.

Een betere gesprekspartner wordt met de installateur, want u leert:

  • Welke regelingen er op uw installatie aanwezig zijn.
  • Is de regeling die aanwezig is nog up-to-date?
  • Wat de belangrijkste instellingen zijn en op welke waarden deze moeten worden ingesteld.

Basiscursus energie voor het bevoegd gezag

Meijer heeft de basiscursus “Energie in de milieuvergunning’ al meer dan 100 keer gegeven (soms alleen en soms in samenwerking met Infomil). Zowel gemeentelijke als provinciale omgevingsdiensten zijn door ons opgeleid.

De cursus kan door u samengesteld en worden aangepast aan de kennisbehoefte van uw medewerkers. De cursus kan samengesteld worden uit onderdelen van de 100 door Meijer E&M regelmatig gegeven trainingen. De communicatie tijdens de cursus is tweerichtingsverkeer, dit wordt gestimuleerd door oefeningen en praktijkcases (vaak door de medewerkers zelf, uit hun eigen praktijk, aangedragen). Wij streven daarom altijd naar kleine groepen zodat intensief samengewerkt wordt.

Gebruikelijk is een cyclus van 10 dagdelen (een dagdeel duurt 3,5 uur). Hieronder staan een aantal suggesties, maar de cursus kan geheel naar uw wensen worden ingevuld.

Verplichte onderdelen zijn (benodigde tijdsduur: 2 dagdelen):

a. Introductie / aftrap

b. Kader vanuit de wetgeving. (wat kan wel, wat kan niet)

c. Basisbegrippen: (binnen-)klimaat, temperatuur en vochtigheid

d. Rekenen aan financiële terugverdientijd van maatregelen                    (kosten / baten, subsidies)

e. Werken met kengetallen

 

Verder kan een keuze gemaakt worden uit de volgende onderwerpen. Bij elk onderwerp wordt uitgelegd welke besparingsmogelijkheden er zijn en hoe er aan gerekend kan worden.

 

Onderwerpen (tijdsduur 1 dagdeel per onderwerp)

  1. Eerste stap van “Trias Energetica: ”Bouwfysica en isolatie
  2. Fossiele verwarmingsbronnen (= CV-ketels), wijze van regelen.
  3. Veelvoorkomende koeltechniek (compressiekoeltechniek), werking, besparingsmogelijkheden.
  4. Verlichtingstechniek (van gloeilamp tot LED, armaturen, schakelmogelijkheden)
  5. Mechanische ventilatie, luchtbehandeling, werking, regelingen, bevochtiging, besparingsmogelijkheden.
  6. Beoordelen van een energiebesparingrapport, eisen die gesteld mogen worden, nut energiebalans, beoordelen eigen rapporten
  7. Zonnepanelen  PV (stroomopwekking)
  8. staat de techniek waarin u scholing wenst, hier niet bij, neem dan svp contact op, mogelijk is dat onderwerp wel beschikbaar.

Onderwerpen (tijdsduur 0,5 dagdeel)

  1. Elektrische motoren, EI-klasse indeling, gelijkstroom,
  2. Voorkomen van koelbehoefte (warmteoverschot)
  3. Koeltechnieken die ook vaak zeer rendabel zijn (verdampingskoeling, absorptie)
  4. Warmtepompen (en gasmotorwarmtepompen)
  5. WKO (Warmte Koude Opslag in de bodem) systemen
  6. Perslucht
  7. Stoominstallaties
  8. Tapwater (warm water opwekking)
  9. Keuken en horeca bij bedrijven
  10. Waterstof (beperkte training)
  11. Monitoring van energieverbruik (EBS)
  12. Zonnecollectoren thermisch (warmteopwekkers)
  13. Eindtoets op de laatste cursusbijeenkomst.
  14. WKK (warmtekrachtkoppeling)
  15. Energiezorg bij bedrijven
  16. Kantoorapparatuur
  17. Serverruimten en computercentra (alleen in combinatie met ‘veelvoorkomende koeltechniek’, ‘Mechanische ventilatie’ en ‘Koeltechnieken die ook vaak rendabel zijn’)

Een cursusdagdeel is intensief. Het is daarom wenselijk, opdat de cursisten zoveel mogelijk informatie tot zich nemen, niet 2 dagdelen op 1 dag te plannen. Elke cursuscyclus begint met een “aftrap” waarbij de cursisten meteen duidelijk wordt gemaakt dat energie bij bedrijven iets is wat heel goed bespreekbaar is. Indien gewenst kan voor aanvang van de cursus (via e-mail) telkens een ‘nulmeting’ worden gehouden. De cursist krijgt daarbij een aantal vragen, geënt op vragen vanuit de praktijk, voorgelegd.

 

Cursusmateriaal De informatie van RVO/RWS BBT zijn een belangrijke informatiebronnen. Dit wordt gebruikt als cursusmateriaal. Doordat men deze bladen gebruikt tijdens de cursus raakt men er in thuis. Hierdoor zullen uw medewerkers later ook beter gebruik maken van deze informatie.  Van de presentaties die tijdens de cursus gegeven worden ontvangt men hand-outs, zodta een handig naslagwerk/werkboek ontstaat ‘voor later gebruik’.

 

Leerdoelen De leerdoelen van de cursus zijn:  Kunnen herkennen van die aspecten die van belang zijn voor de energie-efficiency binnen een bedrijf. Hierbij kunnen, naast techniek ook gedrag en organisatie aan de orde komen.

  1. Kunnen beoordelen van mogelijke maatregelen (berekening, nader onderzoek, technische en financiële haalbaarheid).
  2. Communiceren met bedrijven over de te nemen maatregelen.

De cursus kan worden aangevuld met

  • Training-on-the-job: bedrijfsbezoeken op individuele basis (zie hiervoor elders op deze site)
  • Ondersteuning bij uitvoering: beantwoording van vragen (Online) en evaluatie van energiebesparingsonderzoeksrapporten of Energie Efficiency Plannen (EEP) die bedrijven opstellen.

Masterclass Verwarming; Gasgestookte installatie

Zowel de warmteopwekking als de wijze waarop het CV-water verdeeld wordt tot en met de wijze waarop de warmte weer wordt afgegeven aan de te verwarmen ruimte. Behandeld worden o.a.:


Warmteopwekking:

  • Typen verwarmingssystemen
  • Wat is het verschil tussen onder- en bovenwaarde
  • Verschil in gasverbruik tussen de diverse keteltypen, HR-ketels
  • Wetgeving en keurmerken
  • Kengetallen (grootte ketel bepalen)
  • Luchtverwarming
  • Stralingsverwarming
  • Energie-efficiënte keuzes maken

Warmteverdeling:

  • Systeemkeuze/ Warmtedistributie
  • Regelmethodieken
  • Belangrijke setpoints voor energiebesparing
    • Optimalisatie
    • Stooklijn
    • Stookgrens
    • Vorstbeveiliging
    • Etc.
  • Energie-efficiënte wijze van koppelen met boilers en luchtverwarming
  • Veel voorkomende energiebesparingsmogelijkheden

Warmteafgifte

  • Verschillende radiatoren en hun eigenschappen
  • Lage temperatuur verwarming
  • Betonkernactivering.
  • Energie-efficiënte keuzes maken

Na afloop van deze cursus bent u in staat energiebesparingsmogelijkheden bij CV-ketels te beoordelen.

Masterclass Installatie techniek in woningen

Welke onderwerpen worden behandeld:

  • Typen verwarmingssystemen, HR of conventioneel. Hoe rendement bepalen, verschil tussen onder- en bovenwaarde, fabels, herkenning warmteafgiftesystemen. Bespreking van besparingsmogelijkheden met aandacht voor LTS (Lage Temperatuur Stralingsverwarming).
  • Ventilatiesystemen in woningen, de ontwikkeling en de werking, toepassing in samenhang met verschillende mechanische Ventilatiesystemen in woningen, kosten/baten.
  • Gelijkstroommotoren, het principe, toepassingsmogelijkheden, kosten/ baten.
  • Warmtepomp: werking, rendementbeïnvloeding, toepassingen(on)mogelijkheden, praktijkvoorbeelden.
  • Tapwater opwekkingsmethodieken, rendementen.
  • Warmtepompboiler, randvoorwaarden Kosten/baten.
  • Thermische zonnesystemen, opslag, hellingshoek.
  • Photovoltaische energieopwekking, amorf, monokristallijn, multikristallijn, beschaduwing, opbrengsten.