Klimaatregelingen optimaliseren

Bij veel gebouwen blijkt dat de regelapparatuur van klimaatinstallaties dusdanig slecht is ingesteld dat daardoor een meerverbruik van vele tientallen procenten ontstaat.

Is de cv-installatie goed ingesteld? Wat kan er aan een koelinstallatie worden geregeld? En luchtbehandelingskasten: aan of uit, of kunnen ze meer?

Door het goed instellen van de regelapparatuur (en de juistheid van de instelling vervolgens te controleren) kan bij veel gebouwen en bedrijven heel veel energie bespaard worden. In onderzoeken van o.a. TNO wordt gesproken dat bij 60 tot 70 % van de bedrijven de instellingen van de klimaatinstallaties niet goed ingesteld zijn, waardoor er een onnodig energieverbruik is van 15 tot soms 30%. Ook Meijer Energie- & Milieumanagement maakt regelmatig mee dat er grote besparingen gerealiseerd kunnen worden.

Workshop voor Non-Profit instellingen

Na het volgen van deze workshop heeft de deelnemende vereniging inzicht op welke wijze men het beste de verlaging van de CO2 uitstoot (en het verlagen van de energiekosten) kan realiseren.


De deelnemers krijgen de kennis en juist inventarisatietools aangereikt om in hun eigen verenigingsgebouw aan de slag te gaan.


De gemeente/omgevingsdienst kan een keuze maken welke techniek in de workshop behandeld moet worden.  Er zijn op dit moment 4 verschillende workshops beschikbaar. Er kan dus prima gekozen worden voor bijv. alleen verwarming te behandelen. Een andere samenstelling/onderwerpen is ook mogelijk, wij hebben hiervoor volop materiaal ontwikkeld. Neem daarvoor svp contact met ons op.

  1. Verwarming, ventilatie en warmtapwater : 3 bijeenkomsten
  2. Verlichting: 2 bijeenkomsten
  3. Horecavoorzieningen: 2 bijeenkomsten
  4. Isolatie: 2 (of 3) bijeenkomsten

Afhankelijk van de keuze van de techniek zijn er meerdere bijeenkomsten van elk ca 3 uur (op een ochtend, een middag of desnoods op avonden of op zaterdagochtend).

  • Op de eerste bijeenkomst worden de verenigingsleden de basiskennis gegeven.
  • Huiswerk: inventariseer wat er in uw eigen verenigingsgebouw aanwezig is.  
  • De tweede bijeenkomst worden de geïnventariseerde gegevens/foto’s besproken. Gezamenlijk wordt besproken op welke wijze de geconstateerde situaties op een rendabele manier energie-efficiënter gemaakt kunnen worden.
  • Bij verwarming;  huiswerk: inventariseer de ontbrekende informatie/ vraag offerten aan.
  • De derde bijeenkomst: de offerten en andere verkregen informatie wordt gezamenlijk besproken.

Het is raadzaam om de diverse non-profit instellingen niet te mixen. Elke non-profit doelgroep heeft zijn eigen problematiek. Een sportaccommodatie heeft andere BBT’s (Best Beschikbare Technieken) nodig dan een kerk, terwijl een buurthuis weer beter andere maatregelen kan nemen.


Door deze aanpak kan de gemeente of omgevingsdienst er voor zorgen dat ook de CO2 uitstoot van de verenigingen (en daarbij hun energiekosten) op een rendabele manier verlaagd kunnen worden.


Deze workshop is speciaal voor non-profit instellingen omdat daarbinnen (meestal) geen concurrentie is (qua verlagen huisvestingskosten).  Het is ook mogelijk een dergelijke workshop te houden voor bedrijven in dezelfde branche. Alleen dan moet wijze waarop de verzamelde gegevens besproken worden (de vertrouwelijkheid) beduidend verhoogd worden.

Grootkeuken apparatuur
 

Bij elk bedrijf zijn er horeca-voorzieningen. Van een koffiehoek tot soms een compleet professionele keuken. Maar ook in elk restaurant zult u, de apparatuur die in deze cursus behandeld wordt, tegenkomen.


De horeca heeft vaak speciale benamingen voor allerlei apparatuur. Een bordenwarmer is vaak nog wel ‘logisch’, maar kan er mee bespaard worden? En als de chefkok spreekt over de ‘salamander’, weet u dan ook welk apparaat bedoeld wordt? Hoe werken de apparaten? Is het werkelijk BBT (Best beschikbare Techniek) wat er staat? Is het nu beter de gasgestookte of elektrische gevoede apparaten te nemen? Is een stoominstallatie voor een grootkeuken een goede oplossing? Wat is HACCP en wat is de relatie tussen deze wetgeving en het energieverbruik.


Kortom, alle keukengeheimen worden besproken. De recepten om in de grootkeuken energie te besparen krijgt u mee naar huis en kan u vervolgens in de eigen praktijk verder gaan gebruiken.

Energiemonitoring:
meten is weten

Een goed inzicht in het energiegebruik is essentieel om het verbruik te kunnen verlagen. Maar hoeveel tijd mag dat kosten? Waar moet ik op letten? Hoe kan ik beoordelen “is het goed, of is het onnodig hoog?” Hoe kan een energiemonitoringsysteem mij helpen om zowel tijd als energie te besparen?


Welke meetpunten moeten er worden gemonitord? Een belangrijk deel van het energieverbruik dient voor klimatisering ten behoeve van het comfort van medewerkers, bewoners en/of bezoekers. Monitoring van het binnenklimaat kan dan ook zinvol zijn: zijn klimaatklachten gegrond of ongegrond? Wordt de klimaatinstallatie niet onnodig vroeg / tot onnodig laat ingeschakeld?


Meijer Energie- & Milieumanagement heeft meer dan 25 jaar ervaring met energiemonitoring. Zowel bij kleine bedrijven als bij grote multi-site organisaties. Vanuit de dagelijkse praktijk worden de do’s en don’ts getoond.


Ook zijn mobiele dataloggers beschikbaar voor een tijdelijke meting aan klimaatinstallatie, of voor meting van de luchtkwaliteit in het gebouw: wordt er voldoende geventileerd (is het CO2-gehalte acceptabel) ? Wordt er niet onnodig geventileerd (is de luchtvochtigheid ’s winters niet ongewenst laag) ? Worden koudeklachten veroorzaakt door de luchttemperatuur, of spelen andere aspecten een rol?


En wat is de relatie tussen het energieverbruik en het weer? Met behulp van o.a. uurlijkse weergegevens van diverse meteostations en de gebouwgegevens kan nauwkeurig het verwachte energieverbruik berekend worden. Bij een grote overschrijding t.o.v. het streefverbruik krijgt de gebouwbeheerder onmiddellijk een waarschuwingsmail met daarop mogelijke oorzaken van de overschrijding.

Industriele (productie-) processen

Bij industriële productie processen wordt vaak techniek toegepast die u niet dagelijks tegenkomt. Denk hierbij aan stoom, perslucht, WKK, incinerator, ovens, etc.  Voor het realiseren van het productieproces weet het bedrijf meestal precies aan welke eisen hun product moet voldoen. Voor het realiseren van dit proces is heel veel hulpenergie nodig. Koeling, verwarmen, bevochtigen, drogen, persen, bakken, koken etc.  Deze processen zijn niet de core-business van het bedrijf, maar wel van levensbelang om hun product te kunnen maken.


Deze cursus legt in eenvoudige taal, de werking en energiebesparingsmogelijkheden uit.

Stoom:

Waarom wordt het toegepast? Hoe werkt het? Waarom is stoom soms wel/niet geschikt? Welke besparingsmogelijkheden zijn er? Hoe kan stoom het beste opgewekt worden?

Perslucht

Ach het is maar ‘lucht’. Maar het rendement van een persluchtcompressor is meestal maar 3%, dan is al snel duidelijk dat het hele ‘dure lucht’ is. Wat er in reclame uitingen soms ook gezegd wordt (dat is dan ‘gebakken lucht’). De cursus leert u welke besparingsmogelijkheden er zijn.

Elektromotoren

Er is bijna geen proces of er is wel aandrijving nodig. Welke motoren zijn er? Is er verschil in rendement? Wat is de arbeidsfactor (ook wel ‘cos phi’ genoemd)

WKK

Wat is een WKK? Waarom willen veel bedrijven graag een WKK? Wij bespreken de werking en de aandachtspunten voor een betere energie-efficiency.

Erkende maatregelen per branche

Elke branche heeft zijn eigen Erkende Maatregelen. Bij een zwembad spelen geheel andere zaken dan bij een kantoorgebouw. Bij een horecabedrijf zijn er andere ‘hot items’ dan bij een metaalbewerker. Een zorgcentrum heeft totaal andere Erkende Maatregelen dan een supermarkt. En de overheid speelt hier ook op in met andere Erkende Maatregelen Lijsten (EML) . Ook de BBT (Best Beschikbare Techniek) in de desbetreffende branche wordt natuurlijk besproken.


In deze cursus worden van een bepaalde branche alle belangrijke besparingsmogelijkheden besproken. Wat zijn de belangrijkste items (waar kan heel veel mee bespaard worden). Wat speelt er binnen een bepaalde branche?


Onze adviseurs hebben bij ongeveer alle branches wel meerdere energiebesparingsonderzoeken uitgevoerd. De belangrijkste items van een, door u uitgekozen branche’ worden in een dagdeel samen met u doorgenomen. Waar moet je op letten als je een bedrijf bezoekt. Bij een supermarkt moet u op heel andere dingen letten dan bij een horecavoorziening. Wilt u de technieken ook allemaal technisch goed uitgelegd hebben, dan is er nog een extra dagdeel nodig. Voor het volgen van deze cursus wordt de basiskennis van bijv. verwarmen, koelen, verlichten en ventileren als bekend verondersteld. In deze cursus wordt alleen besproken welke besparingsmogelijkheden  in die bepaalde branche van belang zijn en waarom.


Van de volgende branches is een cursus ontwikkeld:

  • Motorvoertuigen
  • Houtbewerking
  • Kantoren bestaand
  • Metaal
  • Hotels
  • Detailhandel
  • Mobiliteit
  • Datacenters
  • Agrarische sector
  • Onderwijsgebouwen
  • Sportaccommodaties
  • Gezondheidszorg
  • Zorgsector
  • Zwembaden
  • Nieuwbouw woningen

Staat een bepaalde branche die u zoekt er niet bij. Grote kans dat deze branche wel gegeven kan worden, maar dat deze niet speciaal in bovenstaande lijst voorkomt.

Gezond, comfortabel en energie zuinig

Tijdens deze tweedaagse cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Vocht (o.a. Bronnen, Dauwpunt, Schimmel en mijten, Meting, Oplossingen).
  • Geluid (o.a. Wijze van rekenen en meten, dB(A), Installatiegeluid, Wetgeving (eisen), Hemelwaterafvoer, Omgevingsgeluid, Geluid van buren).
  • Temperatuur (o.a. Thermisch comfort, Warmteverdeling in panden, Wettelijke eisen, Oververhitting, koeling zonder koelmachine).
  • Licht (o.a. Daglicht, Daglichtgeleiding, Daglicht meting, Beoordeling daglichttoetreding, Invloed van licht op de mens).
  • Luchtkwaliteit (o.a. Vervuilingsbronnen, CO en CO2 in de omgeving, Bronnen, Meting, Verbrandingsgassen, Radon gassen, Luchtverversing, Natuurlijke ventilatie, Mechanische ventilatie, Geluidsdemping, Warmteterugwinning, Ventileren/ spuien, Hybride ventilatie, Luchtstroming).

Deze cursus leert u welke zaken van belang zijn voor het beoordelen van een goed binnenmilieuprofiel (en hoe deze is te verbeteren). Met een opname in een gebouw zal het geleerde in de praktijk worden gebracht.

ISSO heeft speciaal hiervoor de ISSO 82-4 ontwikkeld. Deze wordt in deze cursus ook besproken.

Masterclass Isolatie, theorie en praktijk

Op de juiste manier isoleren is heel rendabel en belangrijk. In deze masterclass worden eerst de principes uitgelegd. Daarna gaan we volop de praktijk van het aanbrengen van isolatie bespreken. Alle constructies komen aan de orde. Er is volop tijd om uw eigen constructie en/of (bouw-)vochtproblematiek te bespreken.


Steeds worden de cursisten door middel van oefeningen geprikkeld om zelf na te denken over de mogelijkheid en wenselijkheid van bepaalde maatregelen


In deze cursus krijgt u de bouwfysische kennis, noodzakelijk voor het maken van een energieprestatiecertificaat en/of maatwerkadvies voor woningen.

Welke onderwerpen worden er o.a. behandeld:

  • De beleving van temperatuur en vochtigheid.
  • De comfortveranderingen door een verbeterde isolatie.
  • Het begrip (schijn)tocht, dauwpunt en condensatieproblematiek.
  • Lambda-waarde, U-waarde en R-waarde, en hun relatie.
  • Overgangsweerstanden.
  • Isolerende werking van constructies
  • Alle constructies (en de wijze waarop deze geïsoleerd moeten worden) worden behandeld.
    • dak, plat en schuin
    • gevel, massief en spouwmuur
    • beglazing
    • vloer beton en hout
  • Gehele gebouwschil van een woning (vloer, geveldelen, ramen en het dak).
  • Isolatie en dauwpunt.

Masterclass Verwarming; Gasgestookte installatie

Zowel de warmteopwekking als de wijze waarop het CV-water verdeeld wordt tot en met de wijze waarop de warmte weer wordt afgegeven aan de te verwarmen ruimte. Behandeld worden o.a.:


Warmteopwekking:

  • Typen verwarmingssystemen
  • Wat is het verschil tussen onder- en bovenwaarde
  • Verschil in gasverbruik tussen de diverse keteltypen, HR-ketels
  • Wetgeving en keurmerken
  • Kengetallen (grootte ketel bepalen)
  • Luchtverwarming
  • Stralingsverwarming
  • Energie-efficiënte keuzes maken

Warmteverdeling:

  • Systeemkeuze/ Warmtedistributie
  • Regelmethodieken
  • Belangrijke setpoints voor energiebesparing
    • Optimalisatie
    • Stooklijn
    • Stookgrens
    • Vorstbeveiliging
    • Etc.
  • Energie-efficiënte wijze van koppelen met boilers en luchtverwarming
  • Veel voorkomende energiebesparingsmogelijkheden

Warmteafgifte

  • Verschillende radiatoren en hun eigenschappen
  • Lage temperatuur verwarming
  • Betonkernactivering.
  • Energie-efficiënte keuzes maken

Na afloop van deze cursus bent u in staat energiebesparingsmogelijkheden bij CV-ketels te beoordelen.

Masterclass Verlichtingstechniek

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Wat is ‘licht’, zowel in menselijke beleving als in technische termen zoals;  Lux, Lumen, Watt, Kelvin etc.


Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? Besproken word o.a. evsa’s,  led en oled. Maar ook armatuurrendement, lichtbehoefte, alle mogelijke lamptypen en hun rendementen worden behandeld.  Van de armaturen wordt de reflector, de afscherming en hun schakelmogelijkheden besproken. Ook wordt er gekeken naar wat de ARBO-eisen zijn.


Natuurlijk gaat u ook zelf aan de slag met diverse luxmeters en voert u voert een lichtmeting uit. Wat zijn de verschillen tussen de luxmeters en werk een luxmeter ook goed bij ledverlichting?


Welke invloed heeft licht op het slaap- en waakritme van de mens? Wat is de BBT (Best Beschikbare Techniek)?


Deze cursus is geen cursus waar uitgebreide lichttechnische berekeningen worden aangeleerd. Wel leert u alle facetten van licht, beleving, techniek, energie en vooral de besparingsmogelijkheden. Na afloop van deze cursus bent u in staat om een goed oordeel te kunnen geven over verlichting en lampkeuzes.