Industriele (productie-) processen
Bij industriële productie processen wordt vaak techniek toegepast die u niet dagelijks tegenkomt. Denk hierbij aan stoom, perslucht, WKK, incinerator, ovens, etc. Voor het realiseren van het productieproces weet het bedrijf meestal precies aan welke eisen hun product moet voldoen. Voor het realiseren van dit proces is heel veel hulpenergie nodig. Koeling, verwarmen, bevochtigen, drogen, persen, bakken, koken etc. Deze processen zijn niet de core-business van het bedrijf, maar wel van levensbelang om hun product te kunnen maken.
Deze cursus legt in eenvoudige taal, de werking en energiebesparingsmogelijkheden uit.
Stoom:
Waarom wordt het toegepast? Hoe werkt het? Waarom is stoom soms wel/niet geschikt? Welke besparingsmogelijkheden zijn er? Hoe kan stoom het beste opgewekt worden?
Perslucht
Ach het is maar ‘lucht’. Maar het rendement van een persluchtcompressor is meestal maar 3%, dan is al snel duidelijk dat het hele ‘dure lucht’ is. Wat er in reclame uitingen soms ook gezegd wordt (dat is dan ‘gebakken lucht’). De cursus leert u welke besparingsmogelijkheden er zijn.
Elektromotoren
Er is bijna geen proces of er is wel aandrijving nodig. Welke motoren zijn er? Is er verschil in rendement? Wat is de arbeidsfactor (ook wel ‘cos phi’ genoemd)
WKK
Wat is een WKK? Waarom willen veel bedrijven graag een WKK? Wij bespreken de werking en de aandachtspunten voor een betere energie-efficiency.
Masterclass Verlichtingstechniek
De volgende onderwerpen worden behandeld:
Wat is ‘licht’, zowel in menselijke beleving als in technische termen zoals; Lux, Lumen, Watt, Kelvin etc.
Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? Besproken word o.a. evsa’s, led en oled. Maar ook armatuurrendement, lichtbehoefte, alle mogelijke lamptypen en hun rendementen worden behandeld. Van de armaturen wordt de reflector, de afscherming en hun schakelmogelijkheden besproken. Ook wordt er gekeken naar wat de ARBO-eisen zijn.
Natuurlijk gaat u ook zelf aan de slag met diverse luxmeters en voert u voert een lichtmeting uit. Wat zijn de verschillen tussen de luxmeters en werk een luxmeter ook goed bij ledverlichting?
Welke invloed heeft licht op het slaap- en waakritme van de mens? Wat is de BBT (Best Beschikbare Techniek)?
Deze cursus is geen cursus waar uitgebreide lichttechnische berekeningen worden aangeleerd. Wel leert u alle facetten van licht, beleving, techniek, energie en vooral de besparingsmogelijkheden. Na afloop van deze cursus bent u in staat om een goed oordeel te kunnen geven over verlichting en lampkeuzes.
Masterclass Koeling; Techniek & koelbehoefte
Elektrische koeling is steeds groter wordende elektriciteitsverbruiker. De cursus is opgebouwd volgens het principe van de Trias Energetica.
Hoe wordt de koudebehoefte, zonder hoge kosten, zo laag mogelijk gemaakt. Wat is het principe van elektrische compressie-koeltechniek? Hoe kan de werking van de compressor, de condensor en de verdamper energie-efficiënter gemaakt worden? Welke besparingsmogelijkheden zijn er? (Dat zijn er vele). Wat wordt er bedoeld met termen als SPF, SCOP en SEER.
Wat zijn de ontwikkelingen over het koelmedium (bijv. r22 ). Hoe werkt absorptie- en dauwpuntkoeling? Dit kan in bepaalde situaties zeer energie-efficiënt en dus zeer voordelig zijn.
Zelfs het gebruik van grondbuizen en zomernachtkoeling is na deze cursus voor u een bekend systeem.
Deze cursus is GEEN cursus waarbij allerlei gedetailleerde koeltechnische berekeningen worden aangeleerd. Het gaat vooral om het begrijpen van de techniek en het herkennen van de besparingsmogelijkheden.
Alle facetten van koeling in gebouwen (en productkoeling) worden behandeld. Na het volgen van deze cursus bent u beter in staat te communiceren over koeltechniek bij productkoeling en koeling in de woon- en werkomgeving.
Incompany Cursus
Wij kunnen al onze cursussen ook bij u op locatie verzorgen. Dit geeft extra voordelen.
- De opleiding is altijd op het moment dat u het best uitkomt.
- U kiest de onderwerpen die het meest aansluiten op uw vakgebied.
- U krijgt tips op maat voor uw organisatie.
- Geen files.
- Geen zoektochten naar parkeerplaatsen.
- U bespaart reistijd en reiskosten.
- Hoe meer collega’s deelnemen, hoe goedkoper per deelnemer.
- De deelnemers kennen elkaar, wat de interactie verbetert, de ideale teambuilding!
- Onze cursussen zijn niet gebonden aan producten of bedrijven.
Cursus op maat voor u
Energy-Academy heeft ca 80 cursussen voor u klaarliggen op verschillende niveaus.
Energy-Academy heeft ervaring met de meest uiteenlopende doelgroepen:
Van bewoners, tot managers en van installateurs tot ambtenaren.
Wij weten onze doelgroep met de juiste informatie en de juiste toon aan te spreken. Per doelgroep en bedrijf presenteren wij een op maat gemaakte cursus.
Energy-Academy blijft zowel bestaande, als nieuwe onderwerpen ontwikkelen: uw cursus is altijd up-to-date!
Vraag ons gerust naar uw persoonlijke mogelijkheden.
Neem voor vragen contact met ons op!