Grootkeuken apparatuur
 

Bij elk bedrijf zijn er horeca-voorzieningen. Van een koffiehoek tot soms een compleet professionele keuken. Maar ook in elk restaurant zult u, de apparatuur die in deze cursus behandeld wordt, tegenkomen.


De horeca heeft vaak speciale benamingen voor allerlei apparatuur. Een bordenwarmer is vaak nog wel ‘logisch’, maar kan er mee bespaard worden? En als de chefkok spreekt over de ‘salamander’, weet u dan ook welk apparaat bedoeld wordt? Hoe werken de apparaten? Is het werkelijk BBT (Best beschikbare Techniek) wat er staat? Is het nu beter de gasgestookte of elektrische gevoede apparaten te nemen? Is een stoominstallatie voor een grootkeuken een goede oplossing? Wat is HACCP en wat is de relatie tussen deze wetgeving en het energieverbruik.


Kortom, alle keukengeheimen worden besproken. De recepten om in de grootkeuken energie te besparen krijgt u mee naar huis en kan u vervolgens in de eigen praktijk verder gaan gebruiken.

Energiemonitoring:
meten is weten

Een goed inzicht in het energiegebruik is essentieel om het verbruik te kunnen verlagen. Maar hoeveel tijd mag dat kosten? Waar moet ik op letten? Hoe kan ik beoordelen “is het goed, of is het onnodig hoog?” Hoe kan een energiemonitoringsysteem mij helpen om zowel tijd als energie te besparen?


Welke meetpunten moeten er worden gemonitord? Een belangrijk deel van het energieverbruik dient voor klimatisering ten behoeve van het comfort van medewerkers, bewoners en/of bezoekers. Monitoring van het binnenklimaat kan dan ook zinvol zijn: zijn klimaatklachten gegrond of ongegrond? Wordt de klimaatinstallatie niet onnodig vroeg / tot onnodig laat ingeschakeld?


Meijer Energie- & Milieumanagement heeft meer dan 25 jaar ervaring met energiemonitoring. Zowel bij kleine bedrijven als bij grote multi-site organisaties. Vanuit de dagelijkse praktijk worden de do’s en don’ts getoond.


Ook zijn mobiele dataloggers beschikbaar voor een tijdelijke meting aan klimaatinstallatie, of voor meting van de luchtkwaliteit in het gebouw: wordt er voldoende geventileerd (is het CO2-gehalte acceptabel) ? Wordt er niet onnodig geventileerd (is de luchtvochtigheid ’s winters niet ongewenst laag) ? Worden koudeklachten veroorzaakt door de luchttemperatuur, of spelen andere aspecten een rol?


En wat is de relatie tussen het energieverbruik en het weer? Met behulp van o.a. uurlijkse weergegevens van diverse meteostations en de gebouwgegevens kan nauwkeurig het verwachte energieverbruik berekend worden. Bij een grote overschrijding t.o.v. het streefverbruik krijgt de gebouwbeheerder onmiddellijk een waarschuwingsmail met daarop mogelijke oorzaken van de overschrijding.

Industriele (productie-) processen

Bij industriële productie processen wordt vaak techniek toegepast die u niet dagelijks tegenkomt. Denk hierbij aan stoom, perslucht, WKK, incinerator, ovens, etc.  Voor het realiseren van het productieproces weet het bedrijf meestal precies aan welke eisen hun product moet voldoen. Voor het realiseren van dit proces is heel veel hulpenergie nodig. Koeling, verwarmen, bevochtigen, drogen, persen, bakken, koken etc.  Deze processen zijn niet de core-business van het bedrijf, maar wel van levensbelang om hun product te kunnen maken.


Deze cursus legt in eenvoudige taal, de werking en energiebesparingsmogelijkheden uit.

Stoom:

Waarom wordt het toegepast? Hoe werkt het? Waarom is stoom soms wel/niet geschikt? Welke besparingsmogelijkheden zijn er? Hoe kan stoom het beste opgewekt worden?

Perslucht

Ach het is maar ‘lucht’. Maar het rendement van een persluchtcompressor is meestal maar 3%, dan is al snel duidelijk dat het hele ‘dure lucht’ is. Wat er in reclame uitingen soms ook gezegd wordt (dat is dan ‘gebakken lucht’). De cursus leert u welke besparingsmogelijkheden er zijn.

Elektromotoren

Er is bijna geen proces of er is wel aandrijving nodig. Welke motoren zijn er? Is er verschil in rendement? Wat is de arbeidsfactor (ook wel ‘cos phi’ genoemd)

WKK

Wat is een WKK? Waarom willen veel bedrijven graag een WKK? Wij bespreken de werking en de aandachtspunten voor een betere energie-efficiency.

Incompany Cursus 
 

Wij kunnen al onze cursussen ook bij u op locatie verzorgen. Dit geeft extra voordelen.

  • De opleiding is altijd op het moment dat u het best uitkomt.
  • U kiest de onderwerpen die het meest aansluiten op uw vakgebied.
  • U krijgt tips op maat voor uw organisatie.
  • Geen files.
  • Geen zoektochten naar parkeerplaatsen.
  • U bespaart reistijd en reiskosten.
  • Hoe meer collega’s deelnemen, hoe goedkoper per deelnemer.
  • De deelnemers kennen elkaar, wat de interactie verbetert, de ideale teambuilding!
  • Onze cursussen zijn niet gebonden aan producten of bedrijven.

 

Cursus op maat voor u
 

Energy-Academy heeft ca 80 cursussen voor u klaarliggen op verschillende niveaus.

 

Energy-Academy heeft ervaring met de meest uiteenlopende doelgroepen:

Van bewoners, tot managers en van installateurs tot ambtenaren.


Wij weten onze doelgroep met de juiste informatie en de juiste toon aan te spreken. Per doelgroep en bedrijf presenteren wij een op maat gemaakte cursus.


Energy-Academy blijft zowel bestaande, als nieuwe onderwerpen ontwikkelen: uw cursus is altijd up-to-date!

Vraag ons gerust naar uw persoonlijke mogelijkheden.

Neem voor vragen contact met ons op!